
του Γιώργου Γιαπανά*
Η αναβάθμιση του ποδοσφαίρου είναι στόχος εφικτός ή ανέφικτος;
Είναι γενικά αποδεκτό ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά μια δραστηριότητα, αλλά μια βιομηχανία, ένα σύστημα, που λόγω της κοινωνικής του διάστασης αγγίζει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Είναι ένα παγκόσμιο εμπορικό γεγονός το οποίο δρα και αντιδρά μέσα σε ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο περιβάλλον.
Μελέτες καταδεικνύουν ότι το ποδόσφαιρο στην Κύπρο έχει μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, ενώ έρευνες κατατάσσουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη οσο αφορά την προσέλευση οπαδών και την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο, με βάση βεβαίως με την πληθυσμιακή μας αναλογία.
Παρόλα αυτά, το ποδόσφαιρό μας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και προκλήσεις, όπως για παράδειγμα το μοντέλο διοίκησης των ομάδων, η κακοδιαχείριση, η βία, η έλλειψη ανταγωνισμού, οι κακές αθλητικές εγκαταστάσεις, οι στημένοι αγώνες, η διαφθορά, κ.α. Προβλήματα τα οποία αλληλοσυνδέονται, επηρεάζουν αρνητικά το προϊόν και συντείνουν στην προκατάληψη, τη δυσπιστία και σταδιακά στην απομάκρυνση των οπαδών από τα γήπεδα. Το προϊόν φθίνει χρόνο με τον χρόνο και αυτό φαίνεται κυρίως από την προσέλευση των οπαδών στα γήπεδα και τη σταδιακή μείωση των εισιτηρίων και τη δυσκολία εξεύρεσης χορηγών.
Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να λάβουν μέτρα για να αναβαθμίσουν το προϊόν, αρχίζοντας από τα βασικά που είναι η δημιουργία κατάλληλων αθλητικών εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με την ύπαρξη κατάλληλης τεχνολογίας σε αυτά. Τα πλείστα στάδια δεν είναι σε θέση να προσφέρουν βασικές ανέσεις στον πελάτη και αυτό αρχίζει από την εξυπηρέτηση και καταλήγει στην ασφάλεια. Χρειαζόμαστε νέα γήπεδα, βιώσιμα, που να λειτουργούν αυτόνομα και επαγγελματικά, είτε ανήκουν σε Σωματεία είτε όχι, που θα είναι σε θέση να προσφέρουν την ανάλογη εμπειρία.
Η ΚΟΠ επιβάλλεται να επιλύσει τα προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με το ποδόσφαιρο, όπως η διαιτησία, οι στημένοι αγώνες και η έλλειψη ανταγωνισμού, ούτως ώστε να εξαλειφθεί η προκατάληψη και να θέσει τις βάσεις για ένα υγιές περιβάλλον ανάπτυξης. Επιπλέον, η πολιτεία με την επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της βίας, κυρίως με την εφαρμογή της νομοθεσίας στην ολότητά της, θα δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες θέασης.
Τα σωματεία ως ο βασικός εταίρος σε αυτή την προσπάθεια, οφείλουν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους προς τους πελάτες τους και με τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων Μάρκετινγκ να φέρουν τον κόσμο στο γήπεδο. Ο κόσμος θα προσελκύσει τους χορηγούς, οι χορηγοί θα προσφέρουν χρήματα και τα χρήματα θα αναβαθμίσουν την ομάδα. Είναι το τρίγωνο επιτυχίας πάνω στο οποίο οι διοικήσεις οφείλουν να δουλέψουν στρατηγικά. Οι φίλαθλοι έχουν την ανάγκη άμεσης διασύνδεσης με την ομάδα και η σχέση αυτή επιτρέπει στους χορηγούς να προσεγγίσουν ένα ευρύ κοινό, να δημιουργήσουν αναγνωρισιμότητα και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Αυτό θα επιτρέψει στις διοικήσεις να επιλέξουν τους χορηγούς τους με σκοπό το ανάλογο οικονομικό όφελος.
Η αγάπη του κόσμου είναι δεδομένη και διαχρονική. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες θέασης ούτως ώστε να προσφέρουν την απαιτούμενη εμπειρία στον θεατή. Εάν ο θεατής απολαύσει το αθλητικό γεγονός το πιο πιθανό είναι να επισκεφθεί ξανά στο γήπεδο.
Με βάση τα πιο πάνω, θεωρώ πως αφού εξετάσουμε και αναλύσουμε με κάθε λεπτομέρεια το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται το ποδόσφαιρό μας, ο στόχος είναι εφικτός. Επείγει η άμεση δημιουργία ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού που να εμπλέκει όλους τους φορείς και εταίρους της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας και να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους καθώς επίσης και τους συσχετισμούς μεταξύ τους ούτως ώστε όλοι μαζί να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.
* Οικονομικός Διευθυντής │ Στάδιο ΓΣΠ, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου │ Κυπριακή Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού (Κ.Ε.Δ.Α) και Υποψήφιος διδάκτωρ Αθλητικής Διοίκησης │ Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Εφημερίδα Πολίτης │ 8 Ιουλίου 2018