Κυπριακό ποδόσφαιρο: Δεδομένα και προκλήσεις

Κυπριακό ποδόσφαιρο: Δεδομένα και προκλήσεις

του Γιώργου Γιαπανά*

Συγκριτική αξιολόγηση της UEFA για το έτος 2016.

Με την ευκαιρία της έκδοσης από την UEFA της ετήσιας συγκριτικής αξιολόγησης (benchmarking) για το έτος 2016, και μετά από λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων, έχω εντοπίσει αριθμό αξιόλογων στοιχείων τα οποία εν πολλοίς καταδεικνύουν τις βασικές προκλήσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου μας.

Για να γίνουν κατανοητά όσα ακολουθούν, να εξηγήσω ότι αυτή η τυποποιημένη μέθοδος για τη συλλογή και την παρουσίαση σημαντικών δεδομένων επιτρέπει τη σύγκριση διαφορετικών ομάδων με στόχο να διαπιστωθούν καλές πρακτικές, να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα και να καταγραφούν τα δυνατά σημεία.

Η UEFA, στην αξιολόγησή της, συγκρίνει τα έσοδα και τα έξοδα όλων των ομάδων της Α΄ Κατηγορίας των 55 Ομοσπονδιών-Μελών της για την περίοδο 2015 – 2016 και καταγράφει πληροφορίες με σκοπό την άντληση δεδομένων.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, τα συνολικά έσοδα των ομάδων μας (14 ομάδες στη συγκεκριμένη περίοδο) ανέρχονται στα € 48 εκ., κατατάσσοντας μας στην 28η θέση σε σύνολο 55 χωρών. Τα έσοδα προέρχονται κυρίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (22% – € 10 εκ.), τα έσοδα από την UEFA (25% – € 12 εκ.), τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων (19% – € 9 εκ.), τις χορηγίες – διαφημίσεις (10% – € 5 εκ.) και από άλλα έσοδα (24% – € 12 εκ.). Ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο καταγράφει η έκθεση, είναι η μείωση στην προσέλευση των οπαδών (περισσότερο από 15%) σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Συγκρίνοντας τα πιο πάνω ποσοστά με τον μέσο όρο των 55 μελών της UEFA, διαπιστώνουμε ότι η μεγαλύτερη απόκλιση βρίσκεται στα έσοδα από τις χορηγίες – διαφημίσεις και τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 33% και 34% αντίστοιχα. Όσο αφορά τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, μπορεί ποσοστιαία να είμαστε πιο χαμηλά από τον μέσο όρο, η εν  λόγω έκθεση, όμως, μας κατατάσσει σταθερά τα τελευταία χρόνια στην πρώτη εικοσάδα, συγκρίνοντας τον μέσο όρο ανά ομάδα (14 ομάδες προς € 0.7 εκ.).

Ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των εσόδων από την UEFA βρίσκεται στο 10%, οι δικές μας ομάδες  βρίσκονται στο 25%, κυρίως λόγω των εσόδων από τις ευρωπαϊκές τους συμμετοχές. Αυτό το στοιχείο αντικατοπτρίζει πλήρως την εξάρτηση και την προσήλωση των ομάδων μας προς τον στόχο της ευρωπαϊκής πρόκρισης.

Η έκθεση καταγράφει επιπλέον και την συνολική ροή των εξόδων των ομάδων μας, με το κόστος μισθοδοσίας να είναι με διαφορά το μεγαλύτερο έξοδο, καθώς το 68% των εσόδων (€ 32 εκ.) ξοδεύονται για την μισθοδοσία του προσωπικού (10%) και των ποδοσφαιριστών (58%). Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο έτος υπήρξε αύξηση 17% σε σχέση με το 2015.

Δεν αποτελούμε βεβαίως την εξαίρεση στον κανόνα, καθώς, σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, αυτό αποτελεί κοινή πρακτική σε όλες τις χώρες, με τον μέσο όρο να βρίσκεται στο 62% και την τάση να είναι σταθερά αυξανόμενη. Για το έτος 2016, δαπανήθηκαν σε όλη την Ευρώπη € 11.5 δις σε μισθούς προσωπικού και ποδοσφαιριστών.

Είναι γεγονός ότι τα πιο πάνω αποτελούν τις βασικές πηγές εσόδων και καθορίζουν σε απόλυτο βαθμό την βιωσιμότητα των ομάδων. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά συμβόλαια βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι το έσοδο των € 10 εκ. βασίζεται κυρίως στα τηλεοπτικά συμβόλαια των έξι μεγάλων ομάδων. Η συμμετοχή στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αποτελεί βεβαίως την ύψιστη προτεραιότητα για τις ομάδες μας, καθώς χωρίς τα έσοδα της UEFA είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταρρεύσουν, αφού η μισθοδοσία βασίζεται σε αυτά.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν επίσης την αναγκαιότητα άμεσης βελτίωσης των εσωτερικών λειτουργιών των ομάδων, καθώς υστερούν στην εξεύρεση μεγάλων χορηγών και διαφημίσεων, ενώ η σημαντική μείωση στην προσέλευση των φιλάθλων, αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη πρόκληση και το μεγάλο στοίχημα των διοικήσεων. Και όλα αυτά, σε περίοδο που ο θεσμός της κάρτας φιλάθλου δεν ήταν σε εφαρμογή.

* Οικονομικός Διευθυντής │ Στάδιο ΓΣΠ, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου │ Κυπριακή Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού (Κ.Ε.Δ.Α) και Υποψήφιος διδάκτωρ Αθλητικής Διοίκησης │ Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Εφημερίδα Πολίτης │ 03 Φεβρουαρίου 2019